(untitled) (Південний архів (історичні науки), 2024)
Стаття акцентує увагу на цивільному спротиві населення м. Херсона та Херсонщини в березні – на початку квітня 2022 під час російського повномасштабного вторгнення в Україну. Мета. У фокусі дослідження – мирні мітинги проти російської окупації, що відбулись у Херсоні, Каховці, Новій Каховці, Голій Пристані, Генічеську, Скадовську та інших населених пунктах області. Аналізуються передумови проведення мирних акцій як частини цивільного спротиву населення, їх перебіг і значення. У статті встановлюється хронологія основних мітингів проти окупантів, що відбулись в Херсоні та області. Методи дослідження. Аналізується джерельна база, що складається з оперативної інформації, поширюваної Генеральним штабом Збройних сил України у відкритих джерелах, інформації Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW), засобів масової інформації, свідчень очевидців та учасників подій. Результати дослідження. З’ясовано основні передумови виникнення цивільного спротиву в Херсоні та області, мотивацію учасників спротиву, форми та хронологію спротиву, види протидії російської окупаційної влади мітингам, причини припинення мітингів як форми спротиву та їх значення. Висновки. Повномасштабне російське вторгнення 24 лютого 2022 р. супроводжувалось масовими жертвами серед населення Херсона та області, спричинило руйнування цивільної інфраструктури і житла, мало на меті загарбання українських територій та розгортання плацдарму для подальшого наступу на Україну. Це спровокувало в березні 2022 р. масові акції протесту цивільного населення, що охопили всю область, і тривали до початку квітня 2022 р. Мирні виступи проти військової агресії не спинили провокації окупантів, залякування мітингарів за допомогою зброї, арештів та катувань. Збільшення контингенту російських військових у Херсоні та області перевели спротив із публічного в непублічний формат, що мав своїм завданням здійснювати підтримку діям ЗСУ на фронті. Цивільний спротив у Херсоні та області відіграв важливу роль: надихав українців до подальшого опору окупантам, став частиною опору російській агресії українського народу подібно до Руху Спротиву під час Другої світової війни, що боровся з нацизмом.