(untitled) (Південний архів (історичні науки), 2024)
Мета статті – обґрунтування чинників військової перемоги «народів моря» над народами Східного Середземномор’я у період 1250–1150 рр. до н. е. У статті розглянуто один з актуальних напрямів вивчення причин, проявів і наслідків військового вторгнення «народів моря» для цілого регіону Середземномор’я, що зумовило подальші зміни політичного та культурного ландшафту Східного Середземномор’я на зламі бронзового та залізного віків. Методи дослідження: у процесі дослідження використано такі методи: контрфактичний, який дав змогу альтернативно уявити події у Середземномор’ї та сконструювати події відповідно до досягнень нової західної історіографії; історико-порівняльний метод допоміг у реконструкції подій та ідентифікації джерел; герменевтичний метод сприяв поглибленому аналізу зарубіжної та української історіографії. Результати дослідження. Проведений огляд сучасних наукових досліджень західної, а також вітчизняної історіографії дав змогу розглянути проблему застосування військових технологій у період міграції «народів моря». Зауважено, що експансія «народів моря» сприяла змінам не лише на геополітичній карті тогочасного світу, а й у військовій, культурній та економічній сферах. Активне використання бойового устрою піхоти спричинило переворот у військовому мистецтві «народів моря» та дало їм змогу перемагати на території Стародавньої Греції та в інших регіонах стародавнього світу, а саме: Анатолії, Кіпрі, у районі Південного Леванту, Месопотамії, Криту, островах Егейського моря. Висновки. На основі широкого кола джерел зроблено висновок, що поява залізного озброєння «народів моря», навіть, можливо й у стародавніх греків, які брали участь у бою, сприяла великим перемогам над народами Східного Середземномор’я досліджуваного періоду. Протофаланги, що були озброєні круглими щитами і захищені бронзовими панцирами та поножами, стикаючись із колісницями й лучниками, могли перемагати за рахунок використання захисних обладунків, залізних мечів та списів. Вони стали непробивною стіною для колісниць Бронзового віку.