(untitled) (Південний архів (історичні науки), 2024)
Мета – проаналізувати матеріали історико-краєзнавчих читань «Криворіжжя: погляд у минуле» як складову частину наукового життя міста, інструмент для популяризації краєзнавчих знань та залучення науковців, музейних працівників, істориків-аматорів, молодих дослідників та всіх зацікавлених до дослідження історії регіону. Методологічною основою дослідження є локальна історія та усна історія. Результати. Історико-краєзнавчі дослідження Криворіжжя проводяться понад 80 років. За цей час сформувалася група краєзнавців, які вивчають історію рідного краю, було зібрано та впорядковано значну кількість джерел та літератури, що присвячена краєзнавчій проблематиці. Із 2015 р. за ініціативою кафедри історії України та правознавства й Музею історії КДПУ започатковано проведення щорічних історико-краєзнавчих читань «Криворіжжя: погляд у минуле». До участі в краєзнавчих читаннях запрошуються науковці, викладачі, студенти, співробітники музеїв, архівні працівники, краєзнавці-аматори, бібліотечні працівники, вчителі шкіл та учні старших класів, працівники мас-медіа, представники громадських організацій. До розгляду учасникам пропонується цікава та актуальна тематика, що висвітлює різноманітні аспекти історії Криворіжжя в ретроспективі. За час свого існування історико-краєзнавчі читання відбувалися у різних форматах (пленарне та секційні засідання, круглий стіл тощо). За об’єктивних обставин із 2020 р. читання проходять у форматі онлайн-конференції. Участь у роботі історико-краєзнавчих читаннях надає можливість для особистого внеску в історичні дослідження міста, виховує відповідальність за збереження історичної пам’яті та заохочує нові покоління дослідників до вивчення історії свого міста. Висновки. Матеріали історико-краєзнавчих читань «Криворіжжя: погляд у минуле» стали невід’ємною частиною наукового життя регіону, зберігаючи пам’ять про минуле та допомагаючи розуміти сучасні виклики. Краєзнавчі дослідження тривають, тому маємо надію, що дана робота буде продовжена.