(untitled) (Південний архів (історичні науки), 2024)
Мета дослідження – введення до наукового обігу нових джерел з історії вивчення єврейської історії та історії міського самоврядування Херсона на початку XX ст. Документ, який публікується у цій статті, є повнотекстовою копією особистої думки губернатора Херсонської губернії щодо модернізації порту у 1908 р. Джерело раніше зберігалося у Ф. 1. Канцелярія Херсонського губернатора Державного архіву Херсонської області. Методологічною основою дослідження стали такі методи, як аналіз, синтез, а також методи археографії відповідно до правил публікації текстів кінця ХVІІІ – початку ХХ ст. Основні результати дослідження. Центральне місце джерела, що публікується, займає особиста думка губернатора Херсонської губернії Бантиша Федора Олександровича щодо модернізації порту Херсона на початку XX ст. Цими питаннями займалися органи міського самоврядування, і в процесі проведення робіт губернатору не сподобалася їхня ідейна та змістова наповненість. На його думку, міське самоврядування нераціонально проводило модернізацію порту, оскільки це прив’язувало торгівлю Херсона до залежності від Миколаєва і Одеси. У ході свого розслідування він виявив, що міським самоврядуванням Херсона керують ззовні євреї, які пов’язані бізнесовими інтересами з одеськими крупними фінансистами того часу. У відповідь на ці явища губернатор виклав свої ідеї декількома листами до органів центральної влади, у яких пояснював, що найбільш удалою ідеєю буде проводити модернізацію порту в іншому напрямі, що полегшить доставку вантажів і хліба з лівобережної частини Дніпра, а у загальному підсумку призведе до зростання ролі херсонського порту і допоможе виграти конкуренцію у Олександрівська та Миколаєва. У цілому Ф.О. Бантиш висловлював негативне враження від дій органів міського самоврядування, оскільки побачив, що воно повністю попало під вплив групи, якою керував впливовий і заможний єврей Моісей Семенович Рабінович. Тому на сторінках цього документа розгортається справжня жива історія міста Херсона, яка дає зрозуміти, хто керував містом насправді. Окрім цього, документ насичений багатьма статистичними даними і відсилками до інших документів, які не дійшли до наших днів, і надає розгорнуту картину взаємовідносин влади на різних рівнях: центральному, регіональному, міському.