(untitled) (Південний архів (історичні науки), 2025)
Метою роботи є дослідити процеси механізації бельгійських скляних підприємств Костянтинівки в період загального промислового підйому 1909–1914 рр. Це підприємства поблизу станції Костянтинівка (сучасне м. Костянтинівка, Донецька область), які належали акціонерним товариствам: скляних заводів (Societe des Verreries de Donetz); дзеркальних заводів (Societe anonyme des Glaceries du midi de la Russie). Основна продукція – дзеркала, пляшки та листове скло. Важливо зазначити, що це єдиний подібний комплекс бельгійських підприємств скляної галузі не тільки на Донеччині та Придніпров’ї, а й в цілому в Україні. Бельгійські виробники займали провідні позиції в новий період розвитку цих підприємств. Загальноекономічна ситуація поєднала наявні можливості з новими цілями та завданнями промисловців. Теоретичні напрацювання дозволять деталізувати специфіку процесів механізації. Методи. Методологічною основою роботи є загальнонаукові принципи історизму, об’єктивності й наукової достовірності. Використані спеціально-історичні методи: історико-системний, порівняльно-історичний. Результати. У даному дослідженні розглянуто процеси механізації бельгійських скляних підприємств в Костянтинівці в період загального промислового підйому 1909–1914 рр. Набуло подальшого розвитку питання залучення бельгійського капіталу у скляну промисловість України. Висновки. Досягнення передових промислових країн, насамперед самої Бельгії, щодо механізації скляного виробництва привертали увагу бельгійських власників скляних заводів в Костянтинівці. На хвилі нового промислового підйому на цих скляних підприємствах відбувається певне зростання виробничої спроможності, технічної потужності. В цей період частково впроваджуються нові машини та потужніше енергетичне обладнання. Втім в основі скляного та пляшкового виробництва, як і раніше, залишалась ручна праця. Вигідно виділялось дзеркальне виробництво, значно механізоване, з широким використанням машин та станків, що приводились в дію електричною енергією. Дещо схожа ситуація спостерігається на скляних підприємствах в самій Бельгії.