(untitled) (Південний архів (історичні науки), 2025)
Метою дослідження є аналіз на основі, передусім, періодичного видання, передумов та наслідків оголошення у січні 1922 р. Одеської губернії голодуючою. На основі загальнонаукових методів, таких як аналіз та синтез, та історичного методу визначено основні напрямки діяльності одеської влади, зокрема, Одеської губернської комісії для допомоги голодуючим, які постраждали від неврожаю, щодо організації допомоги голодуючим Поволжя та з’ясовано ту обставину, що оголошення Одеської губернії голодуючою не призвело до надання реальної продовольчої допомоги тій частині населення краю, яке її потребували. Результати дослідження: проаналізовано діяльність губернської комісії, яка, передусім, полягала у підготовці та відправленні до Поволжя продовольчих потягів. Такий потяг було відправлено навіть тоді, коли губернія 14 січня 1922 р. вже була оголошена голодуючою. Загалом з Одеської губернії до Поволжя станом на 1 лютого 1922 р. було відправлено 58 вагонів збіжжя. Це при тому, що у листопаді 1921 р. вже почали фіксуватися випадки голодної смерті, яких у наступні місяці ставало все більше. А у січні 1922 р., скажімо, в Одеському повіті голодувало 70 тис. осіб. Висновки. Коли засуха створила реальну загрозу голоду одеська місцева влада намагалась вживати заходи для мінімізації наслідків засухи й недопущення голоду, але далі добрих намірів справа не пішла.Згодом ця влада, виконуючи вказівки більшовицького уряду росії, почала організовувати допомогу голодуючим Поволжя. Цій меті була підпорядкована діяльність Одеської губернської комісії для допомоги голодуючим, які постраждали від неврожаю. Під керівництвом цієї комісії до Поволжя було відправлено 58 вагонів зі збіжжям. Ці вагони відправлялись й тоді, коли вже фіксувались випадки голодних смертей, а окремі повіти губернії визнавались голодуючими. Факт оголошення повітів чи губернії голодуючими не означав надання негайної й реальної допомоги голодуючим через те, що для цього бракувало достатньо ресурсів. Але все ж таки допомога почала надаватись, зокрема, почали видаватись безкоштовні обіди. Ще одним видом допомоги для мешканців Одеси стала видача продовольства від добродійного комітету «Джойнт», який забезпечував надходження зі США продовольчих переказів.