БІЛОРУСЬКІ ЕМІГРАНТСЬКІ СТУДЕНТСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ В ЧЕХОСЛОВАЧЧИНІ (1921–1939 РР.) (Південний архів (історичні науки), 2022)
Мета роботи. Стаття присвячена аналізу білоруських студентських організацій на території Чехословаччини в 1921–1939 рр. Виклад базується на комплексному дослідженні періодичних видань студентських організацій, серед яких чільне місце займав друкований орган Білоруського студентського союзу «Студентська думка». Методи. Головна увага приділена діяльності білоруських студентських організацій в руслі загальноєвропейського студентського руху. За допомогою використання методу синтезу було встановлено, що, попри строкатість білоруського студентського руху, він все ж таки стояв на одних позиціях (окрім студентів-комуністів). Це, зокрема, виявилось у створенні надорганізації «Об’єднання білоруських студентських організацій», що й дало можливість проведення вдалої міжнародної роботи (діяльність в Міжнародній студентській конфедерації, участь в різноманітних зібраннях та зборах). Під час дослідження був використаний історичний метод для визначення не лише причин та передумов створення організацій, а й подальшої їхньої діяльності. Результати. Визначено причини становлення Чехословаччини як білоруського студентського центру в досліджуваний період. Проаналізовано чисельність, політичну спрямованість та діяльність кожного з об’єднань. Під час розгляду білоруських студентських організацій не був відкинутий вплив політики Чехословаччини стосовно мігрантів. Яскравим прикладом такої політики стала «російська акція» Чехословацького уряду. Визначено взаємозв’язки з представниками інших діаспор. Висновки. Доведено, що, попри виклики, які стояли перед білоруським студентством, воно було досить активним, зокрема й на міжнародній сцені. Також воно не залишалось осторонь загальнодіаспорної діяльності білорусів, активно реагуючи на події в середовищі політичної еміграції.
Keywords: «Об’єднання білоруських студентських організацій», білоруське студентство, студентський рух, Міжнародна студентська конфедерація