УЧАСТЬ РЕСПУБЛІКИ МОЛДОВА В ІНІЦІАТИВІ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ «СХІДНЕ ПАРТНЕРСТВО» (Південний архів (історичні науки), 2022)
У статті проаналізовано євроінтеграцію Республіки Молдова, зокрема співробітництво з Європейським Союзом у межах програми «Східне партнерство». Простежено динаміку зовнішньополітичних орієнтирів через двосторонні договори, підписані в період із 2009 р. по 2020 рр. Охарактеризовано ключові проблеми, які виникали у процесі співпраці. Окремо проаналізовано всі здобутки країни, які впливають на її теперішні економічні й соціальні можливості. Розглянуто позиції тематичних платформ у межах економічної співпраці Молдови та Європейського Союзу, зокрема в межах Східного партнерства. Метою статті є аналіз співробітництва Республіки Молдова з ініціативою Європейського Союзу «Східне партнерство». Основне завдання статті полягає у висвітленні стану співробітництва Республіки Молдова та Європейського Союзу в межах Східного партнерства. Методи дослідження. Під час дослідження було використано метод аналізу, за допомогою якого висвітлено співробітництво Республіки Молдова та Європейського Союзу в ініціативі «Східне партнерство». У процесі дослідження стану двосторонньої співпраці Молдови та Європейського Союзу було використано індуктивний і дедуктивний методи. Для визначення структури співпраці на двосторонньому та регіональному рівнях використано методи синтезу й узагальнення. Результати. Встановлено, що в межах Східного партнерства Республіка Молдова пройшла довгий і тернистий шлях. Країна бере участь у низці розроблених Європейським Союзом програм, які дають змогу стежити за успіхами виконання поставлених перед державою завдань і всіляко надавати допомогу в разі потреби. Така співпраця проходить у двосторонньому форматі й на регіональному рівні. За 10 років такої співпраці Молдова суттєво просунулася в напрямі Європейського Союзу, у найближчому десятилітті їх співпраця стане ще тіснішою. Висновки. У ході дослідження з’ясовано, що відносини між Європейським Союзом та Республікою Молдова в межах ініціативи «Східне партнерство» є глибокими й багатогранними. Країна бере участь у багатьох угодах і програмах Європейського Союзу. Обидві сторони поглиблюють відносини в межах Угоди про асоціацію. Сторони співпрацюють у контексті Договору про поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі. Суттєву підтримку в межах Східного партнерства країни-члени надають Республіці Молдова в секторі безпеки та EUBAM (Місія Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні). Європейський Союз зацікавлений співпрацювати з Молдовою, адже він прагне мати надійних сусідів на своїх східних кордонах, що забезпечить йому власну безпеку та подальше процвітання. Європейський Союз прагне вдосконалити демократію, забезпечення верховенства закону та дотримання прав людини в Республіці Молдова, а також сприяти підвищенню ІТ-безпеки та боротьбі з ІТ-злочинністю, посилювати заходи із запобігання стихійним лихам.
Keywords: Європейський парламент, Східне партнерство, Європейський Союз, Республіка Молдова, багатостороннє та двостороннє співробітництво, Угода про асоціацію