УКРАЇНСЬКИЙ ІСТОРИКО-АРХІТЕКТУРНИЙ ТА МУЗЕЙНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ДЛЯ УСПІШНОЇ КУЛЬТУРНОЇ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ (Південний архів (історичні науки), 2022)
Для найближчого майбутнього нашої України важливим напрямком міжнародного співробітництва, в першу чергу, із сусідніми державами – з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією, буде культурологічний. На сьогодні цей вид співробітництва унеможливлюється через путінську збройну агресію на наші землі. Метою даної роботи є характеристика історико-архітектурного та музейного потенціалу західних областей України (Львівської, Закарпатської, Тернопільської, Івано-Франківської, Волинської, Чернівецької, Рівненської) для становлення та розвитку сучасної успішної культурної євроінтеграції. Історіографічна база вказаного питання досліджувалася завдяки хронологічному методу з часу отримання незалежності України і до наших днів, а характеристика музейного та історико-архітектурного фондів найбільших міст заходу України вивчалася через описовий метод. Результати. Щодо аналізу історіографічної бази питання, то вивчене переважно українсько-польське культурне співробітництво у різних аспектах (регіональному, освітньому, науковому, гуманітарному і т.і.). Львівська, Закарпатська, Тернопільська, Івано-Франківська, Волинська, Чернівецька, Рівненська області мають надзвичайно багатий історико-архітектурний та музейний потенціал для успішного українсько-європейського культурного співробітництва. Висновки. Музеїв дуже багато, за змістом вони є різнопланові, і тому кожен європейський турист може знайти собі щось необхідне та корисне. Щодо історико-архітектурного потенціалу названих областей, то переважна більшість об’єктів, які представляють цінність, – це релігійні споруди, переважно діючі, для місцевих вірян (храми православної церкви, римо-католицької, греко-католицької, іудейської, вірменської та ін.). Матеріальна база для українсько-європейського культурного співробітництва є достатньою для задоволення духовних потреб як вірян різних конфесій, так і атеїстів, поціновувачів історії та культури, сприятиме пришвидшенню процесу євроінтеграції.
Keywords: архітектура, музейний фонд, євроінтеграція, міжнародна комунікація, культурна співпраця