СПРИЯННЯ БОГДАНА ГАВРИЛИШИНА РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН УКРАЇНИ (Південний архів (історичні науки), 2023)
Метою дослідження є з’ясувати, як представник української діаспори Богдан Гаврилишин посприяв у налагодженні та розвитку міжнародного співробітництва української держави. Методологічною основою дослідження стали методи аналізу, синтезу, принципи історизму та об’єктивності. Основні результати дослідження. Саме у визначений період часу на території Центральної та Східної Європи відбулись значущі геополітичні зміни у зв’язку розпадом Союзу Радянських Соціалістичних Республік та ліквідації Організації Варшавського договору. Ці події призвели до проголошення української незалежності та налагодження міжнародного співробітництва, з метою повноправного входження до грона вільних країн світу. У результаті цих процесів надзвичайно важливим було налагодження особистих міжлюдських контактів із провідними світовими лідерами та діячами. У зв’язку із цим на допомогу українській державності та дипломатії прийшов Богдан Дмитрович Гаврилишин. Висновки. У своїх мемуарах та даних ним у різний час інтерв’ю Богдан Гаврилишин ділився побаченими враженнями та здйсненими за його участі справами, які неможливо знайти в інших видах історичних джерел. Однією з провідних тем його як спогадів, так і діяльності стало покращення ефективності українського народу. Складовою ефективності є також встановлення міжнародних контактів. У результаті проведеного дослідження встановлено, що він був радником президента Леоніда Кравчука та трьох прем’єр-міністрів, допомагаючи їм встановлювати вагомих світових контактів. Науковець ввів українську еліту до Всесвітнього економічного форуму в Давосі, що значно розширило її контакти та можливості для розвитку України. Зневірившись в українських політиках, вчений у 2010 р. засновує Благодійний Фонд Богдана Гаврилишина, метою якого є підготовка значної групи молодих українців, які на власному досвіді вивчили б як функціонують передові держави Європи, та змогли б змінити Україну на краще.
Keywords: Богдан Гаврилишин, діаспора, незалежна Україна, радник президента, інституції, міжнародні відносини, благодійний фонд