РОЛЬ СОРТУ М’ЯКОЇ ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ «УКРАЇНКА 0246» В РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ (Південний архів (історичні науки), 2023)
Метою дослідження є висвітлення історії виведення та впливу культивації сорту м’якої озимої пшениці Українка 0246 на економічні процеси в Україні упродовж ХХ ст. Методологічної основою дослідження були методи історіографічного аналізу та синтезу, історико-системний метод, що використовувалися на основі принципів історичного об’єктивізму. Результати дослідження. У статті проаналізовано історію виведення сорту м’якої озимої пшениці Українка 0246 вченими Миронівської селекційно-дослідної станції, окреслено основні методи її розмноження та впливу на розвиток сільського господарства та економіки в Україні в 20–40-х роках ХХ ст. А також відзначено внесок відомих вчених, зокрема В.Є. Жолткевича, Л.І. Ковалевського, І.М. Єремеєва. Охарактеризовано якісні характеристики виведеної пшениці, зокрема висока врожайність – від 20 ц/га до 30 ц/га. А посівна площа до 1950 р. сягала 7 млн га. Прослідковано вплив суспільно-політичної ситуації 1917–1920-х рр. на процес організації дослідницької та селекційної діяльності Миронівської станції та їх вплив на виведення сорту. Описано способи розповсюдження пшениці. Так, І.М. Єремеєв вперше використав для дослідження та розмноження сорту звичайні селянські господарства, а також був ініціатором створення Спілки селян-насінників у 1920 р. Охарактеризовано вплив урожайності пшениці на історичні процеси 30-х рр., акцентовано увагу на статистиках зібраного врожаю та хлібозаготівельних планів. Висвітлено політику експорту зерна закордон та його вплив на ситуацію в країні. Приділено увагу процесу колективізації та ролі пшениці в штучному створені Голодомору 1932–1933 рр. Зібраного урожаю в ті роки вистачало для забезпечення населення зерном, але завищенні плани хлібозаготівель були однією з причин Голодомору. У висновках узагальнюється значення сорту м’якої озимої пшениці «Українка 0246» на економічну політику України. Протягом 45 років пшениця «Українка» росла на полях не лише України, а й інших держав, а сам сорт був визнаний як міжнародний стандарт сильної пшениці. На її основі було створено понад 200 сортів пшениці.
Keywords: професор І.М. Єремеєв, «Українка 0246», пшениця, розвиток сільськогосподарської науки, селекція в рослинництві, Миронівська селекційна станція, колективізація, сорти озимої пшениці, Миронівська дослідно-селекційна станція, Голодомор