ДЕРЖАВНЕ БУДІВНИЦТВО ЗУНР У ВИСВІТЛЕННІ ЧАСОПИСУ «ДРОГОБИЦЬКИЙ ЛИСТОК» (1918–1919) (Південний архів (історичні науки), 2024)
Мета дослідження – охарактеризувати висвітлення в газеті «Дрогобицький Листок» (1918–1919) процесів державного будівництва в ЗУНР / ЗО УНР. У дослідженні не бралися до уваги питання зовнішньої політики новоствореної держави, українсько-польської війни, взаємин з УНР, розбудови локальних управлінських структур у повітах, оскільки ці аспекти потребують окремого наукового розгляду. Методологія дослідження спирається на принципи історизму, системності, авторської об’єктивності, а також на методи зовнішньої та внутрішньої критики історичних джерел. Результати дослідження. З’ясовано, що в газеті характеризували процеси становлення української державності, насамперед формування органів влади на загальнодержавному та локальному рівнях ЗУНР, залучення громадськості до розв’язання загальнодержавних питань. Регулярно подавалася інформація про головні норматично-правові акти західноукраїнських парламенту й уряду. Описувалися щоденні засідання найвищого законодавчого органу ЗУНР / ЗО УНР – УНРади в Станіславові. Встановлено, що в газеті неодноразово звучала критики західноукраїнського уряду на чолі з І. Голубовичем, дорікаючи йому за повільність рішень, нерозв’язання нагальних соціальних та економічних питань. Редакція часопису виступала за формування коаліційного уряду (у складі із соціал-демократами), а згодом – за ліквідацію окремого уряду для ЗО УНР і передачу повноважень щодо управління західноукраїнськими землями урядові УНР. Крім того, у газеті «Дрогобицький Листок» публікувалися матеріали про важливі напрями внутрішньої політики урядових властей у ЗУНР / ЗО УНР: земельну реформу, забезпечення продовольчої стабільності, відбудову зруйнованого житла тощо. Висновки. Газета «Дрогобицький Листок», яка видавалася в Дрогобичі від 12 листопада 1918 р. до 15 травня 1919 р., доволі інформативно описувала процеси державотворення на теренах ЗУНР / ЗО УНР, привертаючи увагу читачів до законотворчої діяльності парламенту, рішень і напрямів внутрішньої політики уряду. Оскільки редакцію часопису очолював член Української соціал-демократичної партії Іван Калинович, то часто аналіз і критика подій здійснювалися з ідеологічно-політичних позицій.
Keywords: часопис, «Дрогобицький Листок», Західноукраїнська Народна Республіка, державотворчі процеси, Іван Калинович.