ВПЛИВ ОПОРУ СЕЛЯНСТВА ЧАСІВ СУЦІЛЬНОЇ КОЛЕКТИВІЗАЦІЇ І ГОЛОДОМОРУ НА ТРАНСФОРМАЦІЮ БІЛЬШОВИЦЬКОГО ПРОЕКТУ ПОБУДОВИ КОМУНІЗМУ (Південний архів (історичні науки), 2024)
Мета дослідження: аналіз впливу масового опору селянства в роки суцільної колективізації і Голодомору 1932–1933 років на трансформацію марксистсько-сталінського (більшовицького) проекту комуністичного штурму і сутності самого комуністичного проекту. І хоча в радянській літературі радянсько-компартійний устрій звався соціалізмом, але в сталінські часи йшлося про будівництво саме комунізму. Методи дослідження: багатофакторний аналіз чинників (ідеологічних, політичних, соціально-економічних, морально-психологічних), які впливали на політику сталінського керівництва та опір селянства сталінщині у 1929–1933 роках. Саме багатофакторний аналіз став ключем до розуміння впливу наслідків компромісу між владою і селянством на характер подальшого розвитку України в совєтську добу. Результати дослідження: доведено факт значного впливу наслідків масового спротиву селянства на сталінський проект комуністичного штурму. Українське селянство, позбавлене лідерів, зброї та політичного керівництва, відчайдушно боролося за себе, своїх дітей і нащадків з безжальною репресивною машиною радянського тоталітаризму. Селянство боролось впродовж багатьох років, використовувало активні та пасивні форми, боролось завзято і понесло мільйонні втрати. Формально сталінська колективізація перемогла, а селянство було затиснуте у лещата адміністративно-командної системи, упокорене Голодомором 1932–1933 років і злиднями реального соціалізму. Проте селяни зуміли відстояти право особистої власності на присадибне господарство, відстояли сільгоспартіль як менше зло порівняно з комунами, панування яких прагнули нав’язати селянам більшовики. Паралельно у містах робітники вибороли право на вибір місця роботи. Висновки: наголошено, що ці острівці «недокомунізму» привели до збереження, нехай у гібридних формах, приватної власності, ринку і товарно-грошових відносин. Приватна власність і ринок дозволили комуністично-радянському режиму проіснувати ще 60 років, але саме вони кінець кінцем відправили совєтський режим і реальний соціалізм на смітник історії.
Keywords: селянство, соціальна історія, Голодомор 1932–1933 років, суцільна колективізація, масовий спротив.