ВАЖЛИВІСТЬ РЕЛІГІЙНОГО СКЛАДНИКА У ФОРМУВАННІ НАЦІОНАЛЬНОГО СВІТОГЛЯДУ ПІД ЧАС ВІЙНИ (Південний архів (історичні науки), 2024)
Мета статті полягає у тому, щоб розглянути релігійний складник як засіб забезпечення національної безпеки України. Однією з найгостріших проблем сьогодення в контексті російсько-української війни є також і проблема гарантування безпеки у сфері релігії. Недооцінка цієї проблеми може призвести до загальнонаціональної кризи. Духовний та релігійний складники будь-якого суспільства здатні подолати кризові явища, змінити національну самосвідомість, реорганізувати в правильне русло, об'єднати та привести країну до перемоги навіть під час війни. Методологічною основою дослідження виступили як загальноісторичні методи дослідження, включаючи аналіз, синтез, так і спеціально-історичні методи. Водночас використано методи соціології, наприклад спостереження. Проведено дослідження впливу релігійних організацій на гармонізацію духовного життя українців, що є важливим чинником консолідації суспільства в подоланні кривавого ворога. У часи повномасштабної війни, яку розв'язала росія проти України, важливим чинником для досягнення перемоги є створення духовних засад, консолідації суспільства, переорієнтації свідомості людей на вищі цінності, збереження культурної, духовної, та громадянської ідентифікації українців. Саме духовні цінності стають особливо важливими та, можливо, навіть критичними для соціальної стабільності держави і стають провідними чинниками її сталого розвитку. Слід зазначити, що в Україні вже історично склалося так, що релігія як соціальний інститут активно сприяла консолідації українського етносу, зміцненню моральних засад та забезпеченню суспільної стабільності і солідарності. Як відомо, саме православ'я відігравало важливу роль у збереженні української національної свідомості. Під час національно-визвольних змагань Б. Хмельницького захист православ'я був одним із головних гасел українського козацтва, з яким воно виборювало свою державність. У висновках відзначено вплив релігійного складника на формування та забезпечення національної безпеки України. Дослідили значення релігійних організацій як основи консолідації духовного життя українців та довели, як важлива та, беззаперечно, цінна релігійна підтримка свідомості українців під час війни.
Keywords: національна свідомість, духовне життя, українське суспільство, релігійний складник, повномасштабне вторгнення