РУЙНУВАННЯ ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ПІВДНЯ УКРАЇНИ ДЕРЖАВНИМИ ОРГАНАМИ РФ НА ОСНОВІ СВІДЧЕНЬ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ (2022–2024 РР.) (Південний архів (історичні науки), 2025)
Метою дослідження є аналіз дій російської влади щодо цілеспрямованого руйнування освітньої інфраструктури Півдня України, що передбачало репресивні заходи стосовно українських педагогів і науковців, русифікацію, індоктринацію учнівської та студентської молоді на окупованих територіях, цілеспрямоване знищення обстрілами освітніх закладів, розграбування їх майна. Методи. Автор статті у своєму дослідженні користується аналітичним методом для аналізу публікацій у засобах масової інформації, звітів правозахисних організацій, офіційних документів; інтерв’ювання внутрішньо переміщених осіб; методом контент-аналізу для вивчення текстів пропагандистських матеріалів, які поширювалися серед учнів російською владою; порівняльним методом для порівняння сучасного стану української освіти на Півдні України з довоєнним станом; історичним методом для аналізу передумов і хронології освітніх змін на окупованих територіях. Соціологічний метод дав змогу вивчити реакцію учнів, учителів, батьків на примусове запровадження російської освіти. Статистичний метод використовувався для збору й аналізу даних. Результати. У статті проаналізовано здійснення державними органами РФ руйнування освітнього середовища Півдня України у 2022–2024 рр. на основі свідчень внутрішньо переміщених осіб як елемент окупаційної політики росії стосовно української нації. Висновки. Автор стверджує, що обстріли освітньої інфраструктури російськими військами мають цілеспрямований характер, індоктринація, русифікація та депортація українських дітей і молоді мають комплексний характер і є частиною геноциду РФ щодо українців, освітяни та науковці на окупованих територіях Півдня України піддаються жорстоким репресіям за проукраїнську позицію. Дії військово-політичного керівництва РФ щодо українського освітнього середовища Півдня України порушують численні міжнародно-правові норми.
Keywords: Південь України, російська окупація України, русифікація освіти, індоктринація дітей і молоді, знищення росіянами українського освітнього простору, репресії щодо українських освітян і науковців