ДЖЕРЕЛО З ІСТОРІЇ МІСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ ХЕРСОНА НА ПОЧАТКУ XX СТ. (Південний архів (історичні науки), 2025)
Мета дослідження – введення до наукового обігу нових джерел з історії вивчення історії міського самоврядування Херсона на початку XX ст. Документ, який публікується у цій статті, є повнотекстовою копією докладу губернатора Херсонської губернії щодо модернізації херсонського морського порту в 1908 р. У ньому дуже докладно характеризується роль міського самоврядування Херсона. Джерело зберігалось у Державному архіві Херсонської області Ф. 1. Канцелярія Херсонського губернатора. Оп. 1. Спр. 58. 10 арк. Методологічною основою дослідження, крім традиційних методів аналізу та синтезу, стали методи археографії відповідно до правил публікації текстів кінця ХVІІІ – початку ХХ ст. Основні результати дослідження. Центральне місце посідає доклад губернатора Херсонської губернії Бантиша Федора Олександровича щодо модернізації порту Херсона на початку XX ст. та участі в цьому процесі міського самоврядування, оскільки подібними питаннями в досліджуваний час займались органи місцевого самоврядування і в процесі проведення робіт губернатору не сподобалась їх ідейна та змістова спрямованість. На його думку, міське самоврядування нераціонально проводило модернізацію порту, оскільки наявні роботи ставили торгівлю Херсона в залежність від Миколаєва та Одеси через залучення нових залізничних шляхів сполучення. В описі губернатор викладав власні ідеї особисто міністру внутрішніх справ, в обличчі якого шукав підтримку своїм ідеям і пояснював, що найбільш вдалою гіпотезою буде проводити модернізацію порту в іншому напрямі, що в майбутньому має полегшити доставку вантажів і зерна з лівобережної частини Дніпра, а в загальному підсумку сприятиме зростанню ролі херсонського порту й допоможе виграти конкуренцію в Олександрівська, Миколаєва й Одеси. Загалом Бантиш Ф. О. висловлював негативне враження від дій органів міського самоврядування. Тому на сторінках цього документа розгортається справжня жива історія міста Херсона. Крім цього, документ насичений багатьма статистичними даними і відсилками до інших документів, які не дійшли до наших днів, і надає розгорнуту картину взаємовідносин влади на різних рівнях: центральному, регіональному, міському.
Keywords: Південь України, Херсон, Державний архів Херсонської області, архівна евристика, джерело