РЕАКЦІЯ РОБІТНИКІВ ТА РОБІТНИЦЬ ОДЕСИ Й МИКОЛАЄВА НА ПРОВЕДЕННЯ СУЦІЛЬНОЇ КОЛЕКТИВІЗАЦІЇ ТА НА ЇЇ НАСЛІДКИ (Південний архів (історичні науки), 2025)
Метою дослідження є аналіз на основі архівних джерел ситуації у робітничому середовищі Одеси й Миколаєва в першій половині 1930 р., зокрема реакції робітників та робітниць цих міст на спроби проведення суцільної колективізації на селі та на наслідки цього процесу, які проявилися передусім у різкому погіршенні стану продовольчого забезпечення робітництва. На основі загальнонаукових методів, як-от аналіз і синтез, та історичного методу визначено основні акценти реакції робітництва на проведення суцільної колективізації та на її наслідки. Результати дослідження: проаналізовано реакцію робітників та робітниць Одеси й Миколаєва на проведення суцільної колективізації, на виступи селян проти цих заходів влади, встановлено, що наслідком проведення колективізації стало різке погіршення продовольчого забезпечення робітництва, визначено форми реакції трудівників на «продовольчі труднощі». Висновки. Значна частина робітництва активно реагувала на ті пертурбації влади, які та влаштувала на початку 1930 р. у сфері аграрних відносин на селі, що покликані були змінити весь уклад життя селянства, перетворивши його з класу вільних хліборобів на клас колгоспників. Причому ця частина робітництва висловлювала своє негативне ставлення до колективізації та розкуркулення. Їхнє критичне ставлення до цих процесів ґрунтувалося на усвідомленні того факту, що це призведе до занепаду всього сільського господарства, що це неминуче приведе до голоду. Так само як і на проведення колективізації, робітництво активно реагувало на селянські виступи, які були спричиненні намірами влади усуспільнити селянські господарства. Причому робітники та робітниці не тільки підтримували ці виступи, а й висловлювали наміри підтримати в цьому селян і самим до них долучитися. Найбільш негативну реакцію у робітників і робітниць викликало різке погіршення їхнього продовольчого забезпечення, яке влада називала «продовольчими труднощами». Починаючи з березня, трудівники почали все менше отримувати харчів, а ті, які вони отримували через систему Центральної робітничої кооперації, дуже часто були низької якості. Це викликало в них обурення, призводило до «волинок», тобто відкритих виступів проти влади.
Keywords: Центральна робітнича кооперація, «продовольчі труднощі», селянські повстання, Державне політичне управління