НОВА ФУНДАМЕНТАЛЬНА ПРАЦЯ З ІСТОРІЇ ХЕРСОНА: РЕЦЕНЗІЯ-РЕФЛЕКСІЯ НА ДОВІДНИК БІЛИЙ Д., ГОМАНЮК М., ДЯЧЕНКО С., КУЗОВОВА Н., МАКІЄНКО О., ЯРОВИЙ В. ЗВІЛЬНЕНА КАРТА. ДОВІДНИК НОВИХ ГЕОНІМІВ ХЕРСОНСЬКОЇ ГРОМАДИ. ЗАГ. РЕД. Д. БІЛОГО, М. ГОМАНЮКА. ХЕРСОН: ВИД-В (Південний архів (історичні науки), 2025)
Статтю присвячено огляду-рецензії довідкового видання «Звільнена карта. Довідник нових геонімів Херсонської громади», підготовленого експертною групою Комісії з перейменувань Херсонської міської військової адміністрації. До складу комісії увійшли відомі краєзнавці та громадські активісти Дементій Білий, Микола Гоманюк і Сергій Дяченко та херсонські науковці, викладачі Херсонського державного університету Наталя Кузовова, Олексій Макієнко і Вадим Яровий. У довіднику проаналізовано й узагальнено величезний фактичний матеріал щодо кардинальних змін на карті геонімів Херсона за часи декомунізації та дерусифікації. Закономірно, що вони відбулися переважно в часи російської агресії проти України, а повномасштабне вторгнення та тимчасова російська окупація лише прискорили цей украй назрілий і навіть перезрілий процес. Також у довіднику оброблено відомості про історію формування та зміни на карті топонімів Херсонської громади ХІХ–ХХІ століть, причому ці зміни дають можливість чітко простежити зміст політики історичної пам’яті впродовж трьох основних періодів історії Херсона – імперського, радянського і часів відновлення незалежності України. Наголошено, що довідник є не лише вагомим внеском у процес формування української національної ідентичності херсонців, а й став помітним явищем у поступі херсонського краєзнавства.
Keywords: довідник, геоніми, Херсонська громада, експертна група, звільнена карта