БІОГРАФІЧНА РЕКОНСТРУКЦІЯ ЖИТТЯ ТА НАУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ОЛЕКСАНДРА ОЛЕКСІЙОВИЧА ШУММЕРА (Південний архів (історичні науки), 2025)
Мета. Дослідити життєвий і науковий шлях українського орнітолога та природоохоронця Олександра Олексійовича Шуммера (1875–1938), проаналізувати його внесок у розвиток вітчизняної орнітології, болотознавства, природоохоронної справи, а також окреслити його місце в історії науки в контексті соціальних і політичних викликів першої третини ХХ ст. Додатково поставлено завдання актуалізувати значення особистості О.О. Шуммера для сучасної національної історичної пам’яті. Методи. У дослідженні використано міждисциплінарний підхід, що поєднує елементи історії науки, біографістики, соціальної історії та студій пам’яті. Застосовано методи біографічного аналізу, історико-документального дослідження, контент-аналізу архівних матеріалів, зокрема документів особистого характеру, матеріалів слідчих справ, спогадів сучасників та наукових праць О.О. Шуммера. Використано також порівняльно-історичний метод для аналізу змін у науковій та громадській діяльності вченого залежно від суспільно-політичного контексту. Результати. Встановлено основні етапи формування особистості О.О. Шуммера як науковця, охоронця природи та громадського діяча. Висвітлено його участь у наукових дослідженнях, зокрема у вивченні птахів та болотних екосистем Півдня України. Окрему увагу приділено його діяльності у заповіднику «Асканія-Нова», популяризації природничих знань серед населення, а також ініціативам із практичної охорони природи. Досліджено обставини його політичних переслідувань у 1930-х рр., що стали частиною ширших репресивних процесів проти української інтелігенції за часів сталінського режиму. Звернено увагу на замовчування постаті вченого у радянський період та сучасні спроби повернення його імені в історичну пам’ять. Висновки. Дослідження біографії Олександра Олександровича Шуммера підтверджує його визначну роль у становленні української орнітології та природоохоронної справи. Вчений поєднував активну наукову діяльність із практичною роботою з охорони природи та популяризацією знань. Трагічна доля О.О. Шуммера є відображенням драматичних процесів репресій проти української наукової спільноти. Визнання його внеску є важливим кроком до відновлення історичної справедливості й утвердження національної пам’яті.
Keywords: О.О. Шуммер, орнітологія, історія науки, природоохоронна діяльність, репресії, національна пам’ять, «Асканія-Нова», біографістика