ЧИННИК ДОБРОВОЛЬЦІВ У РОЗГОРТАННІ НАЦІОНАЛЬНОГО РУХУ ОПОРУ В 40-Х РР. ХХ СТ. ТА У ПРОТИСТОЯННІ ПОВНОМАСШТАБНОМУ РОСІЙСЬКОМУ ВТОРГНЕННЮ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АСПЕКТ (Південний архів (історичні науки), 2025)
Метою пропонованого матеріалу визначається співставлення та аналіз добровільних засад прилучення до збройної боротьби за здобуття (40-ві рр. ХХ ст.) та збереження (2022, 2023 рр.) національної державності. Методами дослідження у рамах вказаної тематики стали історичний та логічний, а також проблемно-хронологічний, порівняльно-історичний та метод просопографічного аналізу. Результатом дослідження слід вважати окреслення специфіки комплектування особовим складом тактичних одиниць Української народної самооборони.Охарактеризовано початковий етап функціонування цієї військово-вишкільної структури, що постала в Галичині літом 1943 р. із ініціативи «революційного» крила Організації українських націоналістів. Окреслено процес залучення до числа її учасників добровольців націоналістичного руху в регіоні (першочергово береться до уваги територія сучасної Івано-Франківщини). Визначено передумови та причини такого вибору більшістю згаданої соціальної страти. Наголошено на складових ідеологічного характеру в процесі утілення відповідної позиції. Із опертям на документи епохи та свідчення сучасників, проаналізовано сукупність згаданих ідеологічних передумов із загальними напрямними та цілями діяльності як радикального крила вітчизняного націоналістичного руху, так і загальнонаціональними інтересами того часу. Здійснено загальне співставлення останніх із подіями протистояння російській агресії у теперішності. Загально окреслено персоналістичний вимір справи укомплектування тактичних одиниць Української народної самооборони. Здійснено спробу оглядового аналізу життєвого шляху, ціннісних орієнтирів та ідеалів окремих осіб, які прилучилися до протидії російському вторгненню на засадах добровільної згоди у лютому-березні 2022 р. При цьому взято до уваги організаційну приналежність згаданих персоналій. Йдеться про представників Національної Скаутської Організації «Пласт». Це, у свою чергу, уможливило здійснення спроби загального порівняльного аналізу ідеологічного підґрунтя згаданої позиції учасників руху Опору в часі Другої світової та сучасної російсько-української війн. Висновки дослідження полягають у констатуванні схожих тенденцій у процесі утвердження державницьких устремлінь національної спільноти в період 40-х рр. ХХ ст. та 20-х рр. ХХІ ст.; відзначено важливість ідеологічного компоненту добровольчого руху та значенні належної діяльності громадських організацій національно-патріотичного характеру в забезпеченні реалізації ключових засад національного державотворення.
Keywords: добровольці, ідеологія, рух Опору, Організація українських націоналістів, Українська народна самооборона, Українська самостійна соборна держава, Національна скаутська організація України «Пласт», Збройні сили України