ДІЯЛЬНІСТЬ WNISEF НА ПІВДНІ УКРАЇНИ У 2015–2021 РОКАХ (Південний архів (історичні науки), 2026)
Метою запропонованої статті є комплексний аналіз впливу програм міжнародної технічної допомоги американського фонду Western NIS Enterprise Fund (WNISEF, який нині функціонує як Ukraine-Moldova American Enterprise Fund) на соціально-економічний розвиток і глибоку трансформацію місцевих територіальних громад у південних регіонах України (Миколаївська, Одеська, Херсонська області) у 2015–2021 роках. Методологічна база представленого дослідження ґрунтується на фундаментальних принципах історизму, наукової об’єктивності та системного підходу. Для досягнення поставленої мети активно використано загальнонаукові методи аналізу, синтезу й порівняння. Крім того, застосовано сучасний міждисциплінарний підхід для всебічного вивчення складних механізми взаємодії міжнародних фінансових інституцій із місцевими органами влади, представниками бізнесу та організаціями громадянського суспільства в рамках реалізації інноваційних ініціатив. Наукова новизна статті вирізняється детальним фокусом на малодослідженому аспекті – регіональній специфіці історії роботи Фонду безпосередньо на Півдні України. Робота вперше вводить у широкий науковий обіг актуальні й систематизовані дані про реальну результативність економічних і соціальних реформ в українських громадах у період до повномасштабного вторгнення, розкриваючи унікальний механізм впливу міжнародної технічної допомоги на локальний розвиток. У роботі детально проаналізовано ключові напрями діяльності WNISEF після 2014 року, коли пріоритетом стратегії стала всебічна підтримка децентралізації та інституційного зміцнення. Доведено, що Фонд відіграв значну роль в модернізації освітньої інфраструктури Півдня, профінансувавши опорні сільські школи у рамках ініціативи “Пілот 24”. Виокремлено вагомий внесок у міський розвиток на прикладі інституційної підтримки “Агенції розвитку Миколаєва”. Відзначено успішну реалізацію масштабних освітніх програм: створення миколаївського осередку Української академії лідерства (УАЛ) та підтримку безкоштовного ІТ-навчання для школярів. Значну увагу приділено стимулюванню інноваційного бізнесу через інвестиції у технологічні стартапи, а також ініціативі мікрогрантів DREAMactions для соціальних проєктів. Автор приходить до висновку, що співпраця впливових міжнародних організацій, органів місцевого самоврядування та представників громадськості стала надзвичайно ефективним інструментом для стимулювання сталого регіонального розвитку. А реалізовані інноваційні проєкти WNISEF слугують яскравим прикладом дієвої взаємодії, яка забезпечує невідворотність трансформаційних процесів і може бути плідно використана для формування майбутніх стратегій відбудови.
Keywords: WNISEF, Південь України, місцеве самоврядування, технічна допомога, соціально-економічні реформи, Агенція розвитку Миколаєва, USAID, регіональний розвиток