МІСЬКЕ САМОВРЯДУВАННЯ ПІВДНЯ УКРАЇНИ У XIX СТ.: ІНТЕЛЕКТУАЛЬНІ ПРАКТИКИ МУНІЦИПАЛЬНИХ ЕЛІТ У ПРОЦЕСАХ МОДЕРНІЗАЦІЇ ТА ФОРМУВАННЯ МІСЬКОЇ ПУБЛІЧНОЇ СФЕРИ (Південний архів (історичні науки), 2026)
Мета дослідження полягає у розкритті інтелектуальної діяльності депутатів міського самоврядування Півдня України в XIX – початку XX ст. як інструменту формування громадської думки. Наукова новизна. Стаття присвячена проблемі розгляду діяльності міського самоврядування Півдня України на соціальному рівні. В рамках визначеного дослідження історичний процес розглядається не в якості еволюції політичних інституцій, а крізь призму осмислення інтелектуальної історії діяльності представників самоврядування XIX – початку XX ст. Методологія дослідження. У методологічному плані основою роботи став людиновірний концепт, який застосовувався з метою аналізу індивідуального навантаження практик співробітників муніципалітетів крізь призму багатоваріативності їх досвідів, що дало змогу дослідити самоврядування в якості особистісного феномену. Концепт людиновимірності доповнений локальним методом дослідження, за допомогою якого можна відзначити неповторність та індивідуальність кожної самоврядної одиниці і окреслити просторову конфігурацію на соціальному рівні, що дозволяє підсвітити культурний шар. В рамках локальної історії виділявся концепт мікроісторії, який допоміг пояснити творчість конкретних історичних постатей у нестандартних досвідах роботи. Головна увага в дослідженні звертається на осмислення/переосмислення досвіду діяльності самоврядних структур Півдня України. Висновки. У висновках відзначено, що інтелектуальна робота депутатів міського самоврядування Півдня України заслуговує уваги, оскільки несе в собі досвід практичної реалізації муніципальної роботи на місцях. Їх роботи, здебільшого, носять не суто наукове значення, а прикладне. Вони передають інформацію і звертаються до тих джерел, які, на жаль, до нашого часу не збереглись. Передані та охарактеризовані різні сторони самоврядної практичної діяльності крізь призму особистісного сприйняття авторів досліджуваного періоду
Keywords: Південь України, міське самоврядування, муніципалітет, депутати, інтелектуальна історія, мікроісторія